Vitamin D má protizánětlivé a antimikrobiální účinky a proto by jeho správná hladina mohla působit proti periodontitidě (zánětu dásní). Periodontitida i nedostatek vitaminu D mohou být rizikovými faktory diabetu 2. typu.
Kanadští výzkumníci z University of Toronto provedli analýzu údajů získaných od účastníků studie NHANES (National Health and Nutrition Examiniation Survey), ve které porovnali výskyt diabetu 2. typu v závislosti na přítomnosti nedostatku vitaminu D (pod 50 nmol/l) a/nebo zánětu dásní.
Z 10.537 účastníků NHANES vybrali do závěrečné analýzy 3.000 lidí, ze kterých 1.631 mělo diabetes 2.typu a 1.369 bylo bez diabetu. U těchto 3.000 účastníků pak statisticky zpracovali výsledky vyšetření dásní a hladiny vitaminu D. Kontrolní skupina byli ti účastníci, kteří neměli zánět dásní a zároveň měli dostatečnou hladinu vitaminu D.
Závěr: Oproti kontrolní skupině měli lidé s nedostatkem vitaminu D 1,6-1,84 násobně vyšší riziko diabetu 2. typu. Lidé s kombinací nedostatku vitaminu D a zánětem dásní měli 1,98-2,83 násobně vyšší riziko diabetu 2. typu.