Velká většina léků používaných při léčbě onkologických onemocnění způsobuje gastrointestinální mukozitidu jako nežádoucí účinek léčby rakoviny. Mukozitidu (postižení sliznice úst, jícnu, žaludku a střev) v současné době nedovedeme účinně léčit. Dochází k tvorbě aft, vředů i odlučování sliznice a tento stav pak znemožňuje příjem potravy.
Nedávné studie ukazují, že interleukin blokující proteiny zmírňují příznaky gastrointestinální mukositidy. Účinnost těchto látek se však liší v závislosti na typu podávané protirakovinové terapie. Zaměření na střevní mikrobiom hostitele v prevenci dysbiózy se také považuje za nadejnou cestu. Použití probiotických střevních bakterií bylo prospěšné při prevenci průjmu vyvolaného chemoterapií a radioterapií, ale nezdá se, že by zmírnilo poškození způsobené gastrointestinální mukozitidou.
Bylo prokázáno, že vitamín D má ve střevě řadu protizánětlivých a imunomodulačních účinků, jakož i protirakovinové vlastnosti, a proto může snížit závažnost gastrointestinální mukositidy.